Varför du vinterdäck inte ska användas under sommaren

vinterdäck

Om du har investerat i högkvalitativa vinterdäck eftersom du bor på en plats som upplever hårt och hårt vinterväder med både snö och is bör du veta att vinterdäck inte ska användas under sommaren. När vintern har gått och temperaturen är över noll är det dags för sommardäck. Sommardäcken är å andra sidan endast lämpliga för våren, sommaren och hösten, men bör inte användas under vintern. Sommardäcken kan monteras på fordonet när den slutliga snön har smält, vägarna förblir torra och risken för återvändande vinterförhållanden förblir låg.

För dina sommardäck är den viktigaste egenskapen säkerhet när du kör under varma förhållanden. Det betyder att de måste ha ett utmärkt torrt och vått grepp. Det våta greppet på sommardäck kan ses på EU: s däckmärkning, vilket belyser deras prestanda för våtgrepp och även bränsleeffektivitet. Om du investerar i AA-däck rankas de i den högsta kategorin för både bränsleeffektivitet och våtgrepp.

När du köper vinterdäck ska de endast användas under vintermånaderna. Att använda dessa däck under andra säsonger rekommenderas inte. I vissa länder är det emot lagen att använda dubbade vinterdäck efter ett visst datum, medan vissa inte tillåter användning av dubbdäcken helt. Vinterdäck, speciellt dubbade vinterdäck, är fortfarande det bästa valet för hårda vintrar med mycket snö och is där de ger den ultimata dragkraften, särskilt i sidled. Även för SUV: er, 4×4 och lätta trick är det bästa valet för svårt vinterväder SUV-dubbdäck.

Alla vinterdäck, oavsett om det är dubb- eller dubbfria däck, är specifikt utformade för att upprätthålla god dragkraft på kalla, isiga, snöiga eller slappa vägar. Gummiblandningen förblir mjukare och flexibel vid låga temperaturer, så att däcket kan anpassas till vägen. Samma flexibla gummiblandning som fungerar bra på vintern sprider inte värmen bra och kommer att slitas snabbare om de används på torra sommarvägar. När du använder dem på varma sommarvägar är risken för överfyllas eller explodera mycket högre. Denna specialiserade gummiblandning och slitbanedesign för vinterdäck är inte designad för optimala varma klimatprestanda eller slitage, där du behöver en annan slitbanedesign.

Den mjukare gummiblandningen och slitbanan som vinterdäck är tillverkade av skapar också mer rullmotstånd när du kör på torra vägar vilket gör att du använder mer bränsle och sliter däcket snabbare. Detta är inte en mycket ekologisk eller ekonomisk lösning. Om tanken inte är att byta däck efter vintersäsongen, skulle det näst bästa valet att tillhandahålla säker körning under vinterförhållandena vara att investera i allväderdäck. I motsats till helårsdäcken är väderdäcken märkta med ”Tre bergstoppar snöflinga-symbolen”, som vinterdäck. 3PMSF-symbolen indikerar att däcket har en svår snöklassificering, vilket innebär att det har uppfyllt de nödvändiga prestandakriterierna för snötestning.

För mer information om däck till sommaren, besök: nokiantyres.se

Scroll to Top