Vått grep og drivstoffeffektivitet er nøkkelen for gode sommerdekk

sommerdekk

Sommerdekk skal utmerke seg både på vått grep og drivstoffeffektivitet. Dette er hva mange omtaler som AA-klassifiserte sommerdekk, fordi de vurderer A, som er den høyeste karakteren på EUs dekkmerking. Alle dekk som selges innen EU vil ha denne merkingen festet på dekkene som etikett, derfor kalt EUs dekkmerke. I tillegg til våtgrep og drivstoffeffektivitet er ekstern dekkstøy også indikert på dekkets etikett. Dekketiketten gjør det veldig enkelt å sammenligne dekk, for å sikre at du får dekk som har god karakter.

Drivstoffeffektiviteten er koblet til rullemotstanden, noe som betyr at selv for en elbil eller hybrid drar du fordel av lav rullemotstand når du kommer lenger med hver ladning og dermed sparer energi. Slitasjen er også lavere med lav rullemotstand da dekket genererer mindre varme når de ruller. For elbiler og hybrider vil dette være viktig ettersom slitasjen har en tendens til å være høyere både på grunn av høyere vekt forårsaket av de tunge batteripakkene og det høyere dreiemomentet som forårsaker glidning. Hvis du kjøper dekk til en elbil, må du sørge for at dekkene er anbefalt til den bruken før du kjøper dem. Hvis dette er tilfelle, kan det være lurt å sørge for at dekkene har lav ytre dekkstøy, da et høyt støynivå kan påvirke kjørekomforten for en stille elbil.

EUs dekkmerke er veldig nyttig når du sammenligner mellom sommerdekk, men hvis du er ute etter vinterdekk, kan det våte grepet ved pluss temperaturer eller drivstoffeffektiviteten når det brukes utenfor den anbefalte bruken, kanskje ikke være representativt for ytelsen under vinterforhold. Det samme gjelder dekkstøyen. Dessverre er det ingen EU-dekkmerke som er spesielt dedikert til vinterdekk, så du bør stole mer på dekkprøver og annen informasjon. For allværsdekk er det litt usikkert hvor godt du kan stole på informasjonen for generell ytelse, men du kan i det minste se hvor bra de vil prestere i løpet av sommeren.

Det våte grepet om somrene er viktig ettersom våte forhold er mer glatte enn tørre veier, slik at du trenger en lengre bremseavstand. Hvis dekkene dine ikke fungerer bra under kraftig regn eller på våte veier etter regnet, vil du være mindre sikker når du kjører om sommeren. Det er også mer sannsynlig at du vil oppleve vannplaning, der du mister kontrollen da dekkene ikke klarer å spre vannet som er tilstede på veibanen, slik at dekkene mister kontakten med veien. Når dekkene slites ut vil egenskapene avta slik at broms avstanden vil øke sammenlignet med da de var nye og sannsynligheten for vannplaning også øker.

For mer informasjon om dekk som har godt vått grep og drivstoffeffektivitet, besøk www.nokiantyres.no

Scroll to Top