Det er alltid behov for nye dekk

sommerdekk

Når dekkene er slitt, vil du alltid trenge nye dekk. Det er alltid bare et spørsmål om tid før du kjøper dekk. Du må derfor alltid sjekke og overvåke dekkets mønsterdybde og slik at du vet når du nærmer deg 4 mm gjenværende, og det er da du bør bytte til nye dekk. Grensen på 4 mm mønsterdybde er at det er da viktige egenskaper begynner å avta betydelig og sikkerheten synker. Dette betyr at det ikke lenger er trygt å kjøre med dekkene, og at de bør byttes ut med nye dekk.

For å sikre at slitasjen er jevnt fordelt over de forskjellige dekkene, bør du rotere dekkene mellom hvert dekkskift hvis ikke oftere. Så når du bytter til sommerdekk fra vinterdekk, bytter du setet på dekkene slik at de som tidligere ble sittende, nå settes på bakakselen på samme side, så venstre side foran blir satt på venstre bakaksel. For elektriske biler kan slitasjen være høyere, så en hyppigere dekkrotasjon kan være nødvendig. I alle fall lønner det seg å sjekke dekkene oftere. Dekkrotasjon bør gjøres da det skiller mer enn 2-3 mm i dybden mellom dekkene foran og bak.

Når du går under 4 mm, er det ikke trygt å kjøre lenger, og om sommeren vil du merke lengre bremseavstand, økt risiko for vannnivå på grunn av redusert volum av bevegelig vann bort, og redusert grep i kurver. Den økte bremseavstanden kan lett føre til et økt antall ulykker.Om vinteren med slitte dekk mister du grepet og for piggdekk kan piggene bæres slik at du mister mest mulig grep på is. Bremseavstanden på både tørre og glatte overflater forlenges når dekkene er slitt. For å kunne kjøre trygt, er det viktig at du har riktige dekk for sesongen og at de er i god stand. Selvfølgelig vil du unngå at dekket eksploderer når du kjører, eller hvis du får en punktering på et upassende tidspunkt. Derfor er det viktig at du sjekker dekkene visuelt for å forsikre deg om at det ikke er sprekker eller andre skader på dekkene, og at de ikke er slitte.

Du bør alltid være forberedt på å kjøpe dekk så snart de er utslitte og være sikker på at du vet når den tid er, så du vet når det er tid. Dekk er viktige for din og bilens sikkerhet og bør ikke overses. Når du har en sjanse til å veksle mellom sommer- og vinterdekk, bør du ha et dekkverksted for å utføre dekkskiftet slik at fagfolk på verkstedet undersøker dekkene dine, de kan bedre kontrollere dekkene og balansere dem slik at du kan redusere sidekrefter under hjulrotasjon. De har også riktige verktøy slik at mutterne ikke blir skadet og dekkene festes tilstrekkelig slik at de ikke faller av når du kjører. De sørger også for at dekkene er merket og rotert mellom utskiftningene. Hvis du lar dem også lagre dem på dekkhotellet sitt, vet du at de er lagret under de rette forhold.

For mer informasjon om når det er på tide å bytte og til hvilke dekk, besøk: https://vianor.no/

Scroll to Top