Det finns alltid ett behov av nya däck

däckbyte

Allt eftersom däck slits så kommer du alltid att behöva nya däck. Det är alltid bara en tidsfråga innan du köper däck. Du måste därför alltid kontrollera och bevaka däckens mönsterdjup och så att du vet när du närmar dig 4 mm återstående mönsterdjup vilket är då du bör byta till nya däck. Gränsen vid 4 mm mönsterdjup kommer av att det är då viktiga egenskaper börjar signifikant att avta och säkerheten minskar. Det betyder att det inte längre är säkert att köra med däcken och de bör bytas mot nya däck.

För att se till att slitaget sker jämnt över de olika däcken så bör du rotera däcken mellan varje däckbyte om inte oftare. Så när du byter till sommardäck från vinterdäck så skiftar du plats på däcken så de som tidigare satt fram, sätts nu på bakaxeln på samma sida, så vänster sidas fram sätts på vänster sidas bakaxel. För elbilar så kan slitaget vara högre varför en mer frekvent däckrotation kan vara nödvändig. Det lönar sig i alla fall att kontrollera däcken oftare. Däckrotation ska göras då det skiljer mer än 2-3 mm i djup mellan fram- och bakdäck.

När du går under 4 mm, så är det inte säkert att köra längre och på sommaren kommer du märka av längre bromssträcka, ökad risk för vattenplaning på grund av den minskade volymen att forsla bort vatten, samt minskat grepp i kurvor. Den ökade bromssträckan kan lätt leda till ökat antal olyckor.

På vintern med slitna däck så förlorar du grepp och för dubbdäck så kan dubbarna slitas så att du tappar det mesta greppet på is. Bromssträckan på både torra och hala underlag blir förlängd när däcken slits. För att du ska kunna köra säkert är det viktigt att du har rätt däck för säsongen samt att de är i bra skick. Du vill självklart undvika att däcken exploderar när du kör eller att du får en punktering vid olämpligt tillfälle. Det är varför det är viktigt att du kontrollerar däcken visuellt för att försäkra dig om att det inte finns några sprickor eller andra skador på däcken och att de inte är utslitna.

Du bör alltid vara beredd att köpa däck så fort de är utslitna och vara säker att du vet när den tidpunkten är så att du vet när det är dags. Däck är viktiga för din och bilens säkerhet och bör inte försummas. När du har chans att byta mellan sommar och vinterdäck så bör du låta en däckverkstad utföra däckbytet, så att professionella på verkstaden undersöka dina däck, de kan bättre kontrollera däcken samt balansera dem så att du kan reducera sidokrafter vid hjulrotation. De har också rätt verktyg så att muttrar inte skadas och att däcken fästs tillräckligt så att de inte faller av när du kör. De ser också till att däcken märks och roteras mellan byten. Om du låter dem också förvara dem i deras däckhotell, så vet du att de förvaras i korrekta förhållanden.

För mer information angående när det är dags att byta och till vilka däck, besök: https://vianor.se/

 

Scroll to Top