Det finns värde i att ofta kontrollera bilens skick

bilservice

Du måste alltid se till att din bil är i bra skick. De viktigaste delarna är bilens däck och dess bromsar, men självklart så måste alla de andra viktiga delarna fungera och vara i bra skick. Det gäller också alla lysen, vindrutetorkare, vätskor och oljor samt stötdämpare. Du har din vanliga bilservice som ser till att bilen fungerar som den ska, men dessa är inte allt det underhåll som behövs. En bil kan behöva bromsservice, däckservice och oljebyte under årets gång. Du bör även kontrollera däckens lufttryck regelbundet

En bra kontrollservice är att göra ett konditionstest, där du har en verkstad som går igenom bilens kritiska delar för att försäkra dig om att bilen är i bra kördugligt skick. De kan också upptäcka problem innan det leder till större och dyrare reparationer, men ser också till att bilen är säker. Detta kan vara väldigt skönt att veta innan längre bilresor som bilsemester, där du också kan spara en massa kostnader för missade resplaner och dyra reparationer som måste göras direkt för att kunna fortsätta semestern. Även om du inte ska på någon längre bilresa så bör du göra detta en gång per år. De kontrollerar att bilens belysning, statuskontroll av bilbatteriet, torkarblad, spolarvätska, bromsar, stötdämpare, avgassystem, kylarvätska samt kontroll av dina däck vilket inkluderar slitagebilden för att försäkra att balanseringen av däck är gjord och hjulinriktningen är ok.

Fördelen med att låta experter från en verkstad gå igenom bilen för att hitta fel, är att du snabbt får svar på om något måste åtgärdas, så att du kan fortsätta att köra med en säker bil. Om du måste reparera eller byta några delar, så är det bra att få det gjort innan problemen växer och sprider sig till andra delar av bilen, vilket oftast leder till högre reparationskostnader och mindre säker körning.

Du bör även i vanliga fall kontrollera däckens skick minst en gång i månaden, där du bör gå igenom skick, mönsterdjup och lufttryck. Detta är snabbt gjort medan du är på bensinstationen för att tanka din bil. Kontrollera att däcket inte har några synliga skador på däckets sidor eller synligt på slitbanan. Om du har dubbdäck kontrollera att dubbarna ser bra ut och att de sitter fast som de ska. Se till att slitbanans mönsterdjup är minst 4 mm, så att du har däckets viktiga egenskaper i behåll. Sedan så måste lufttrycket kontrolleras och se till att du har rätt tryck enligt handboken. Däckets största miljöpåverkan är fordonets bränsleförbrukning, där däcktryck har en stor inverkan. Genom att minska däckets rullmotstånd går det att minska fordonets bränsleförbrukning och genom det minskar också avgasutsläppen samt växthusgaserna. Även ditt reservdäck bör kontrolleras

Se också till att byta däck i tid, så att du alltid har vinterdäck på bilen när du har vinterväder, eftersom det är farligt att köra med sommardäck på bilen i vinterförhållanden. Innan däcken monteras så ska de kontrolleras och roteras. Se till att lufttrycket är korrekt också innan du börjar köra med bilen.

För mer information angående kontinuerlig kontroll av bilens skick, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top